Bossen in Nederland verwerken meer stikstof dan gedacht
Gepubliceerd op 12/09/2024 17:00 in Binnenland
Uit nieuw onderzoek van Wageningen University en Research (WUR) blijkt dat de bossen in Nederland een aanzienlijk grotere hoeveelheid stikstof te verwerken hebben dan eerder bekend was. Dit onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van kritiek vanuit de agrarische sector op de rekenmodellen van het RIVM.
De WUR voerde een meting uit op 127 verschillende plekken en kwam tot verrassende conclusies. Stikstofdeskundige Wim de Vries geeft aan dat de stikstofvoorraad in de afgelopen dertig jaar met ongeveer 1300 kilo per hectare is toegenomen, wat neerkomt op 40 kilo extra per jaar. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid stikstof die in de bodem terechtkomt.
Volgens De Vries ligt de gemiddelde stikstofneerslag in Nederland zelfs nog hoger dan de 40 kilo per hectare die uit de metingen naar voren kwam. Hij verklaart dat een deel van de neerslag ook diepere bodemlagen bereikt en in het hout wordt opgenomen.
De stikstofdeskundige waarschuwt dat de stikstofbelasting in Nederland een groeiend probleem vormt en dat het belangrijk is om de emissiereductie op landelijk niveau aan te pakken. Hij benadrukt dat het niet voldoende is om per hectare te berekenen wat de bodem aankan, maar dat het essentieel is om de uitstoot van elk bedrijf naar een afgesproken doelstelling te verminderen om verdere opstapeling van stikstof te voorkomen.