Duizend jaar oud zwaard gevonden bij Utrechtse Linschoten

Gepubliceerd op 13/09/2024 03:00 in Binnenland

Bij het Utrechtse Linschoten is een duizend jaar oud zwaard ontdekt. Het wapen is ongeveer een meter lang, weegt zo'n 900 gram en verkeert volgens deskundigen in redelijk goede staat, met restanten van hout en leer op het handvat.

De vondst werd in maart gedaan door werklui die een nieuwe beschoeiing aanlegden. Het zwaard kwam plotseling tevoorschijn en heeft mogelijk diep in het dijklichaam gelegen, aldus Hannelore Valentijn van landgoed Huis te Linschoten.

Na de vondst is het zwaard behandeld om roest te verwijderen. Het heeft tien weken in een badje gelegen om te ontzilten en heeft een beschermende laag gekregen om corrosie te voorkomen. Röntgenfoto's zijn gemaakt om een beter beeld van het middeleeuwse zwaard te krijgen.

Het zwaard wordt ook wel een Vikingzwaard genoemd en is waarschijnlijk voor een specifiek persoon gemaakt, aangezien legers destijds vochten met makkelijker en goedkoper te produceren speren. Het zwaard wordt geschat tussen de jaren 950 en 1050 te zijn, vanwege de manier waarop het is gemaakt.

Op het zwaard zijn prachtige versieringen aangebracht, zoals cirkels met een kruis en vijf vierkantjes. De symbolen hebben echter nog geen bekende betekenis. Het zwaard moet zijn gemaakt in West-Europa en zou mogelijk uit Duitsland kunnen komen of zelfs gemaakt zijn van ijzererts van de Veluwe.

Het zwaard is eigendom van landgoed Linschoten en de gemeente Montfoort. Aanstaande zaterdag zal het te zien zijn tijdens de Open Monumentendag op het landgoed. Er wordt nog gezocht naar een geschikte locatie waar het zwaard tentoongesteld kan worden voor onderzoek.

Lees meer nieuws in binnenland