Syrische broers ontkennen betrokkenheid bij moord op zusje uit eerwraak

Gepubliceerd op 13/09/2024 15:00 in Binnenland

Twee Syrische broers uit Joure ontkennen betrokkenheid bij de moord op hun zusje Ryan, die gevonden werd in een moeraspoel bij de Oostvaardersplassen. Het Openbaar Ministerie verdenkt echter zowel de broers als hun vader van de moord.

Volgens het OM is Ryan om het leven gebracht omdat zij zich te westers gedroeg, wat tot conflicten binnen het gezin leidde. De vader had al eerder aan de politie gemeld dat Ryan de eer van de familie had geschonden door zich westers te kleden en make-up te dragen. Ryan zelf gaf aan mishandeld en bedreigd te zijn door haar vader.

Vlak voor de dood van Ryan stuurde de vader een bericht naar zijn zoons waarin hij opdracht gaf om haar in het water te dumpen en te laten opeten door vissen. De vader was woedend vanwege het gedrag van zijn dochter en wilde weten waar ze uithing. De broers ontkennen in de rechtbank dat zij hun zusje hebben vermoord en wijzen naar hun vader als dader.

De voortvluchtige vader heeft zelf toegegeven dat hij de enige dader is en dat hij Ryan heeft gewurgd en in het water gegooid. Desondanks stelt het OM dat de broers medeverantwoordelijk zijn voor de moord, mede op basis van camerabeelden en appverkeer.

De politie uitte haar bezorgdheid over eergerelateerd geweld onder bepaalde groepen migranten en vraagt zich af of hier voldoende aandacht voor is tijdens de inburgering in Nederland. Het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie meldt een toename in zaken, waarbij vorig jaar ruim een kwart betrekking had op Syriƫrs.

De rechtszaak over de dood van Ryan zal later dit jaar worden voortgezet.

Lees meer nieuws in binnenland