Strenger asielbeleid van nieuw kabinet onder vuur

Gepubliceerd op 14/09/2024 02:00 in Binnenland

Premier Dick Schoof heeft aangekondigd dat het verlagen van de asielinstroom de absolute prioriteit is van het nieuwe kabinet. Hij overweegt zelfs om een asielcrisis uit te roepen. Vicepremier Eddy van Hijum van de NSC benadrukt echter dat er eerst nog een grondige discussie moet plaatsvinden over de te nemen 'crisisroute'.

Tijdens een uitzending van Nieuwsuur gaven Van Hijum en de andere drie vicepremiers van het kabinet-Schoof, Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD) en Mona Keijzer (BBB), meer inzicht in de plannen van het nieuwe kabinet. Het kabinet stelt dat het belangrijk is om brede steun te vinden voor oplossingen in de Tweede Kamer, maar in het geval van een asielcrisis worden de Kamerleden buitenspel gezet.

De Raad van State zal de voorgestelde maatregelen van het kabinet kritisch bekijken. Verschillende juristen twijfelen aan de noodzaak van het uitroepen van een asielcrisis. Van Hijum benadrukt dat een goede motivering van het kabinet essentieel is en dat het oordeel van de Raad van State serieus genomen zal worden.

Het kabinet presenteerde ambitieuze plannen op verschillende gebieden, waaronder asiel, landbouw en bestaanszekerheid. De focus ligt op het aanpakken van lang bestaande problemen en het herstellen van het vertrouwen van de burgers. Volgens Van Hijum is het essentieel om nu actie te ondernemen, vooral op het gebied van arbeidsmigratie.

De vier vicepremiers benadrukken dat zij als steunpilaar voor het kabinet optreden, maar ook de belangen van hun eigen partijen bewaken. Er wordt samengewerkt met fractievoorzitters om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar het land voor staat. Het nieuwe kabinet is vastbesloten om op een pragmatische manier samen te werken en politieke verschillen te overbruggen.

Lees meer nieuws in binnenland