Minister nodigt politiebonden uit voor gesprek over vroegpensioen

Gepubliceerd op 14/09/2024 03:00 in Binnenland

Minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, heeft de politiebonden uitgenodigd voor een gesprek om de vastgelopen onderhandelingen over het vroegpensioen op te lossen. De politiebonden hebben besloten voorlopig geen nieuwe acties en stakingen te organiseren.

Volgens de Nederlandse politiebond NPB is het aanbod van minister Van Weel de handreiking van het kabinet waar de politiebonden naar op zoek waren. De geplande acties rond voetbalwedstrijden, zoals de staking die Ajax-FC Utrecht heeft afgelast, zullen echter wel doorgang vinden.

Het plan van de politiebonden om ook rond Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen actie te voeren wordt voorlopig uitgesteld, evenals nieuwe acties rond voetbalwedstrijden. NPB-voorzitter Nine Kooiman verklaart namens de politiebonden dat zij eerst naar de minister zullen luisteren en willen weten welke concrete handreikingen hij gaat doen.

Kooiman benadrukt dat de druk is opgevoerd door het uitschrijven van minder bekeuringen bij lichte overtredingen, het niet verlenen van bijstand aan deurwaarders en de hardere acties rond voetbalwedstrijden. Volgens haar heeft de maandenlange actie van collega's eindelijk beweging gebracht in het conflict.

De reacties van PSV-trainer Peter Bosz en Feyenoord-coach Brian Priske op de politiestakingen in het voetbal zijn verdeeld. Bosz vindt de stakingen niet goed voor de reputatie van het Nederlandse voetbal en vraagt zich af of ze het gewenste effect zullen hebben. Priske daarentegen onthoudt zich van commentaar en focust op het voorbereiden van zijn spelers op de inhaalwedstrijd die gepland staat na de afgelaste Klassieker.

Lees meer nieuws in binnenland