Sepot voor demonstranten studentenprotest Roeterseiland Amsterdam

Gepubliceerd op 14/09/2024 04:00 in Binnenland

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de demonstranten die afgelopen mei werden aangehouden tijdens een studentenprotest op het Roeterseiland in Amsterdam niet te vervolgen voor erfvredebreuk. Ondanks dat het terrein eigendom is van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is het openbaar toegankelijk en kan er geen sprake zijn van erfvredebreuk. Daarom worden de zaken geseponeerd, zo meldt het OM.

Bij het grote pro-Palestinaprotest op het Roeterseiland in de nacht van 6 op 7 mei werden 169 betogers gearresteerd op verdenking van erfvredebreuk. De demonstranten hadden een tentenkamp opgezet en barricades opgeworpen om de politie op afstand te houden. De driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie gaf opdracht tot de ontruiming van het protestkamp.

Tijdens de ontruiming werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk. Ook de politie gebruikte geweld en zette een shovel in om de barricades te verwijderen. Eerder had de politie de demonstranten al opgeroepen om het terrein te verlaten, waar de meeste betogers gehoor aan gaven.

Dit protest was het eerste grote pro-Palestijnse studentenprotest op een Nederlandse universiteit, wat de start was van een reeks van demonstraties. Sinds het begin van het nieuwe schooljaar eerder deze maand, zijn er op verschillende universiteiten weer protesten gehouden.

Lees meer nieuws in binnenland