Zware regenval en overstromingen teisteren Midden-Europa

Gepubliceerd op 15/09/2024 18:00 in Binnenland

Midden-Europa wordt getroffen door hevige regenval, die naar verwachting de komende dagen zal aanhouden. Zes mensen zijn omgekomen door overstromingen in de regio. In Roemeniƫ kwamen gisteren vier mensen om het leven, terwijl vandaag ook in Polen een dodelijk slachtoffer viel. In Oostenrijk verdronk een brandweerman als gevolg van de overstromingen.

Ook wereldwijd zijn er de afgelopen week opvallend veel overstromingen geweest. Wat is de rol van klimaatverandering hierin? Weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke zal zijn expertise delen over dit onderwerp.

In ander nieuws is morgen de start van de strafzaak tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. Twee jaar na zijn arrestatie wordt hij verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. De verdenkingen hebben betrekking op sponsordeals in de motorsport, een grote passie van Van Eerd. We portretteren de 57-jarige Brabantse zakenman die steeds meer lijkt verstrikt te raken in een web van criminaliteit.

Betaald parkeren wordt ook steeds meer een punt van discussie in veel gemeenten. Tegenstanders zien het als een onnodige belasting, terwijl voorstanders het als een manier zien om de stad leefbaar te houden. We bekijken de cijfers over parkeerzones en -tarieven en spreken met verkeersonderzoeker Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit Rotterdam over de noodzaak en voordelen van parkeerheffingen.

Lees meer nieuws in binnenland