DNA-databank voor strafzaken bereikt grens van 400.000 opgenomen personen
Gepubliceerd op 25/09/2024 12:00 in Binnenland
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aangekondigd dat de DNA-databank voor strafzaken deze zomer de mijlpaal van meer dan 400.000 opgenomen personen heeft bereikt. In de databank worden DNA-profielen van verdachten, veroordeelden en overleden slachtoffers opgenomen, in plaats van fysiek DNA.
Van alle sporen die door de politie zijn veiliggesteld voor strafrechtelijke onderzoeken, levert momenteel 62 procent een match op met een persoon in de databank. Dit resulteert in zo'n 200 tot 400 matches per dag, aldus het NFI.
Hoofd van de DNA-databank, Nico van der Geest, legt uit dat het opnemen van DNA-profielen in de databank cruciaal is voor het identificeren van onbekende sporen in politieonderzoeken. Een match betekent echter niet automatisch dat iemand de dader van een misdrijf is en aanvullend politieonderzoek is altijd vereist.
De eerste persoon werd in 1997 opgenomen in de DNA-databank, nadat in 1994 de eerste Nederlandse DNA-wet van kracht werd. Destijds werden alleen DNA-profielen opgenomen van verdachten van delicten waar een gevangenisstraf van ten minste acht jaar op stond. Deze grens is inmiddels verlaagd naar misdrijven met een minimumstraf van vier jaar.
Wanneer een persoon niet langer verdacht wordt van een misdrijf of wordt vrijgesproken, wordt dit gemeld aan de DNA-databank en worden de gegevens en DNA-profielen verwijderd. Ook het celmateriaal wordt vernietigd om de privacy van individuen te waarborgen.