Bereikbaarheid met openbaar vervoer verslechtert voor mensen zonder auto

Gepubliceerd op 26/09/2024 09:00 in Binnenland

Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zijn steeds langer onderweg naar werk, school en zorgvoorzieningen. Vooral mensen in landelijke gebieden of aan de randen van steden ervaren hier problemen, volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Onderzoeker Jeroen Bastiaanssen benadrukt dat er de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd is in snelle verbindingen tussen steden, maar dat de fijnmazige verbindingen zijn afgeschaald. De coronapandemie heeft dit nog verergerd doordat het openbaar vervoer op sommige plekken is afgeschaald en niet volledig is teruggekeerd.

Uit analyses blijkt dat 30 procent van ouderen niet binnen een half uur bij zorgvoorzieningen kan komen, en 12 procent niet binnen 45 minuten, ongeacht of ze in landelijke of stedelijke gebieden wonen.

Bastiaanssen wijst erop dat een kwart van de huishoudens in Nederland geen auto heeft, wat betekent dat zij aanzienlijk langer onderweg zijn dan mensen die wel een auto hebben. Vooral lage inkomens en jongeren worden hierdoor benadeeld.

Om de bereikbaarheid te verbeteren, adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving drie concrete maatregelen. Het openbaar vervoer moet beter bereikbaar worden met de fiets, er moet beter nagedacht worden over de locatie van voorzieningen zoals ziekenhuizen en scholen, en bij nieuwbouwwoningen moet rekening gehouden worden met de toegankelijkheid met het openbaar vervoer.

Vooral in de avonden en weekenden is de reistijd met het openbaar vervoer aanzienlijk toegenomen, wat aangeeft dat er echt stappen moeten worden genomen om de bereikbaarheid te verbeteren voor mensen zonder auto.

Lees meer nieuws in binnenland