Omstreden maatregel Dienst Toeslagen voor gedupeerde ouders
Gepubliceerd op 26/09/2024 17:00 in Binnenland
De Dienst Toeslagen, onderdeel van het ministerie van Financiën, heeft een omstreden maatregel voorgesteld om het enorme aantal bezwaren in de toeslagenaffaire weg te werken. Gedupeerde ouders krijgen eenmalig 5000 euro aangeboden op voorwaarde dat zij hun bezwaar intrekken.
Er zijn echter veel kritische geluiden over deze maatregel. Zelfs ambtenaren van het ministerie van Financiën noemen het een "onorthodoxe maatregel" met grote risico's. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring oordeelt dat de hersteloperatie van de Dienst Toeslagen volledig vastgelopen is en dat het schikkingsvoorstel een teken van onvermogen is.
Ongeveer 4700 erkende gedupeerde ouders komen in aanmerking voor het schikkingsvoorstel. Het ministerie trekt hier 30 miljoen euro voor uit in de hoop de hersteloperatie te versnellen. Hoogleraar Ymre Schuurmans benadrukt dat de Uitvoeringsdienst Herstel Toeslagen kampt met personeelstekorten en dat de kosten voor het afhandelen van bezwaren enorm oplopen.
Het schikkingsvoorstel is bedoeld voor gedupeerden die bezwaar hebben gemaakt tegen de integrale beoordeling. Hoewel het ministerie stelt dat het een vrijwillig aanbod is dat ouders kunnen afslaan, zijn er zorgen over de rechtsongelijkheid tussen gedupeerden en de mogelijkheid van overcompensatie.
Ondanks de bezwaren hebben oud-staatssecretaris Aukje de Vries en de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel. Staatssecretaris Nora Achahbar benadrukt dat het een vrijwillig aanbod is en dat ouders het kunnen afwijzen. Ze vergelijkt het met een soortgelijk schikkingsvoorstel in het aardbevingsdossier in Groningen, dat leidde tot versnelling van de procedures en kortere wachttijden.