Vierdaagse werkweek: de toekomst van werken?
Gepubliceerd op 29/09/2024 14:00 in Binnenland
De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, en oud-VVD-vicepremier Annemarie Jorritsma zijn geen voorstanders van een vierdaagse werkweek. Knot geeft aan dat dit geen goed idee is in een tijd van personeelstekorten, terwijl Jorritsma zich afvraagt hoe je carrière kunt maken als je niet vijf dagen per week werkt.
Het voorstel voor een vierdaagse werkweek komt van vakbond FNV. In dit plan zou fulltime werken inhouden dat er in vier dagen 32 uur arbeid verricht wordt, in plaats van 40 uur in vijf dagen, met behoud van salaris. Dit voorstel wordt serieus genomen en er wordt zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan in andere landen.
Volgens FNV-vakbondsleider Zakaria Boufangacha maakt minder werken medewerkers gelukkiger en gezonder en kan het helpen om personeelstekorten tegen te gaan. Britse onderzoeken tonen aan dat bij een vierdaagse werkweek de productiviteit vaak gelijk blijft of zelfs stijgt.
Econoom Mathijs Bouman plaatst enkele kanttekeningen bij de onderzoeken en het uitvoeren van de experimenten. Hij wijst op het Hawthorne-effect, waarbij proefpersonen hun gedrag veranderen omdat ze weten dat ze deel uitmaken van een experiment.
Hoewel er kritiek is op de haalbaarheid en effectiviteit van de vierdaagse werkweek, zien sommigen het als een mogelijke toekomstige ontwikkeling in de arbeidswereld. De trend naar minder werken en meer vrije tijd lijkt zich voort te zetten, met mogelijkheden voor sectoren als de zorg en ICT.
Socioloog Brendan Burchell voorspelt zelfs dat we over enkele decennia mogelijk nog maar drie dagen per week zullen werken. Hij benadrukt het belang van meer vrije tijd om te relaxen en te genieten van het leven.