Politie slachtoffer van grootschalige hack

Gepubliceerd op 03/10/2024 21:00 in Binnenland

Vorige week is bekend geworden dat bijna alle 65.000 politiemedewerkers het slachtoffer zijn geworden van een hack. Hierbij zijn hun zakelijke e-mailadressen, telefoonnummers en in sommige gevallen zelfs privégegevens gestolen. Daarnaast zijn ook contactgegevens van 'ketenpartners', zoals officieren van justitie en advocaten, achterhaald.

Inlichtingen- en veiligheidsdiensten vermoeden dat een andere staat achter de hack zit. De vraag is nu wat deze staat met de gestolen gegevens zou kunnen doen, en of de slachtoffers nu in gevaar zijn.

Hoogleraar cybersecurity Bibi van den Berg legt uit dat een andere staat voornamelijk geïnteresseerd kan zijn in het vergaren van inlichtingen over het politieapparaat van een ander land. Ook sabotage behoort tot de mogelijkheden, volgens cybersecuritydeskundige Dave Maasland. De gestolen gegevens zouden gebruikt kunnen worden om chaos te creëren door bijvoorbeeld agenten te bombarderen met sms'jes.

Medewerkers van de politie en het Openbaar Ministerie maken zich zorgen dat hun gegevens gebruikt kunnen worden om hun adres te achterhalen. Cybersecuritydeskundigen waarschuwen dat de gestolen data gecombineerd kunnen worden met andere gelekte informatie om zo een profiel van de medewerkers te maken. Op die manier kunnen overheden of criminele organisaties medewerkers benaderen en mogelijk chantabel maken.

Minister Van Weel benadrukt dat politiemedewerkers op dit moment geen grote risico's lopen, maar waarschuwt wel voor een verhoogde kans op phishingmails in de komende tijd. Het is belangrijk dat politiemedewerkers extra voorzichtig zijn met het openen van e-mails.

Hoogleraar Van den Berg is van mening dat Nederland redelijk goed beveiligd is tegen dit soort aanvallen. Door snel en transparant te communiceren over de hack, wordt de impact ervan beperkt en wordt er een signaal afgegeven aan de daders.

Lees meer nieuws in binnenland