Defensiespecialisten bespreken wet voor verplichte productie in dienst van Defensie
Gepubliceerd op 15/10/2024 12:00 in Binnenland
Defensiespecialisten in de Tweede Kamer overleggen vandaag over de defensie-industrie en een mogelijke wet die bedrijven zou kunnen verplichten om (deels) hun productie in dienst te stellen van Defensie, indien de internationale veiligheidssituatie dit vereist.
De wet, die al enige tijd op het ministerie van Defensie wordt ontwikkeld, heeft als doel om de productie van marineschepen, wapens en ander militair materieel te versnellen in geval van nood.
Royal IHC in Kinderdijk, dat naast baggerboten ook schepen voor de Marine produceert, is positief over de wet. Bestuurder Derk te Bokkel benadrukt de noodzaak van de wet in de snel veranderende mondiale veiligheidssituatie. Hij beschouwt de wet als noodzakelijke wetgeving om de aankoopprocessen te versnellen.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW erkent het belang van de wet, maar uit ook kritiek op de verstrekkende gevolgen ervan. De organisatie benadrukt het belang van investeringen in defensie, maar stelt dat dergelijke wetgeving pas moet worden ingezet als laatste redmiddel.
Remko Verspui, commercieel directeur van een 'dual use'-bedrijf dat onder andere aan Defensie levert, maakt zich zorgen over de brede afbakening van de wet. Hij benadrukt het belang van anticiperen als ondernemer en de noodzaak van duidelijkheid in de wet.
Het zal echter nog geruime tijd duren voordat de wet klaar is voor behandeling in de Tweede Kamer. Advies van de Raad van State en bespreking in de ministerraad zijn nog stappen die genomen moeten worden.
Het overleg tussen Defensiespecialisten en de industrie zal naar verwachting een diepgaande discussie opleveren over de mogelijke impact van de wet op de economie en de verdeling van productiecapaciteit in geval van nationale veiligheidscrisis.