Nederland onderzoekt mogelijkheid om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Uganda te sturen

Gepubliceerd op 17/10/2024 03:00 in Binnenland

Uganda-kenners uiten bezorgdheid over het plan van het Nederlandse kabinet om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Uganda te sturen. Volgens mensenrechtenadvocaat Nicholas Opiyo zou dit leiden tot een onzekere situatie waarin de asielzoekers geen status hebben en in gevaar worden gebracht. Opiyo, winnaar van de Mensenrechtentulp in 2021, noemt het plan van PVV-minister Reinette Klever zeer zorgwekkend en in strijd met internationaal recht.

De Ugandese regering, onder leiding van president Yoweri Museveni sinds 1986, wordt beschuldigd van diverse mensenrechtenschendingen. Zo is er vorig jaar een anti-lhbti-wet aangescherpt en werden oppositiedemonstraties rond de presidentsverkiezingen gewelddadig neergeslagen. Opiyo benadrukt de verslechterde mensenrechtensituatie in Uganda, die snel achteruitgaat in alle opzichten.

Hoogleraar Ontwikkelingsstudies Kristof Titeca wijst erop dat Uganda vluchtelingen gebruikt als politiek instrument om westerse steun te behouden. Ondanks de slechte mensenrechtensituatie krijgt Uganda nog altijd veel steun van westerse donoren. Het land huisvest momenteel ruim 1,7 miljoen vluchtelingen en asielzoekers, voornamelijk uit conflictgebieden als Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.

Het land heeft eerder migratieconstructies gekend, zoals de tijdelijke opvang van Afghaanse vluchtelingen door de Verenigde Staten en de mislukte deal met Israël in 2014 waarbij Sudanezen en Eritreeërs naar Uganda werden gestuurd zonder formele status. Titeca benadrukt dat deze eerdere deals slecht zijn verlopen en maakt de huidige situatie des te opmerkelijker.

Lees meer nieuws in binnenland