Toename woningbranden door accu's van e-bikes en scooters

Gepubliceerd op 24/10/2024 00:00 in Binnenland

Het aantal woningbranden veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en steps is vorig jaar bijna verdubbeld. Accu's en batterijen waren verantwoordelijk voor 5 procent van het totaal aantal woningbranden, tegenover 3 procent het jaar ervoor.

De stijging is deels te wijten aan het toenemende gebruik van accu's en batterijen, niet alleen voor e-bikes en e-scooters, maar ook voor telefoons, tablets, laptops en speelgoed. Er zijn echter maatregelen die genomen kunnen worden om accubranden te voorkomen.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond voor Verzekeraars, benadrukt het belang van bewustzijn bij het opladen van accu's. Opladers die te lang in het stopcontact blijven zitten, kunnen oververhitting veroorzaken en kortsluiting veroorzaken. Het advies is om de oplader uit het stopcontact te halen zodra de accu vol is.

Een ander risico is een accu die te lang niet is opgeladen. Weurding adviseert om de accu minstens eens per drie maanden op te laden als deze weinig gebruikt wordt, om schade te voorkomen. Het gebruik van originele accu's en opladers wordt ook aanbevolen om brandgevaar te vermijden.

Het initiatief 'Ik laad accuraat', van meerdere veiligheidsregio's en Brandweer Nederland, biedt tips om brand door accu's en batterijen te voorkomen. Marc Corijn van Brandweer Haaglanden benadrukt het belang van regelmatige controle van accu's door een specialist, vooral na een ongeluk zoals een val met een elektrische fiets.

Verder adviseert Corijn om accu's bij voorkeur overdag op te laden, op een harde ondergrond en nooit afgedekt. Een rookmelder in de ruimte waar accu's worden opgeladen is essentieel voor vroegtijdige detectie van brand.

Accubranden zijn over het algemeen gedekt door de inboedelverzekering, volgens Weurding. Mits er geen sprake is van extreme nalatigheid, zal de verzekering uitkeren bij een claim. Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen.

Lees meer nieuws in binnenland