Uitstoot giftige stoffen bij 125 Nederlandse bedrijven gestegen tussen 2015 en 2022
Gepubliceerd op 25/10/2024 13:00 in Binnenland
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bij 125 Nederlandse bedrijven de uitstoot van één of meer zeer giftige stoffen tussen 2015 en 2022 is gestegen, ondanks de regels die bedrijven sinds 2016 verplichten om minder ziekmakende stoffen uit te stoten.
Deze bedrijven rapporteerden zelf over de uitstoot van 'Zeer Zorgwekkende Stoffen', zoals kwik, lood, benzeen en formaldehyde. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn deze stoffen gevaarlijk voor mensen, omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of schadelijk voor de voortplanting.
RTL Nieuws keek naar 224 bedrijven waarvan zowel voor 2015 als 2022 cijfers beschikbaar waren. Uit het onderzoek bleek dat 56 procent van deze bedrijven er niet in slaagt om te voorkomen dat schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen.
Toxicoloog Paul Scheepers van de Radboud Universiteit maakt zich zorgen over de toegenomen uitstoot van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's), die het risico op kanker verhogen. Scheepers benadrukt dat zelfs kleine toenames in de uitstoot al ernstige gevolgen kunnen hebben, gezien de exposure van mensen aan deze giftige stoffen.
Provincies geven aan dat het moeilijk is om de regels omtrent uitstoot te handhaven, omdat de criteria voor het toetsen van de plannen van bedrijven vaag zijn. Bedrijven stellen op hun beurt dat ze hard werken aan het verminderen van de uitstoot en dat sommige toenames te wijten zijn aan een hogere productie.
Enkele bedrijven, zoals Rockwool en Tata Steel, beweren dat ze de uitstoot van giftige stoffen ten opzichte van 1990 aanzienlijk hebben verminderd. Tata Steel geeft aan dat in het verleden verkeerde cijfers werden doorgegeven en dat de uitstoot nu wel daalt.