Rechter legt COA dwangsom op voor overschrijden maximum aantal asielzoekers in Ter Apel**
Gepubliceerd op 30/10/2024 14:00 in Binnenland
**
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet er volgens de rechter voor zorgen dat er op geen enkel moment van de dag meer dan 2000 asielzoekers verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Bij overtreding van deze regel wordt het COA een dwangsom opgelegd van 50.000 euro per dag, met een maximum van 5 miljoen euro.
De dwangsom geldt voor elke periode waarin er meer dan 2000 asielzoekers op het terrein verblijven, zowel overdag als 's nachts. Het COA ging er tot nu toe vanuit dat alleen het aantal overnachtende asielzoekers van belang was, terwijl de gemeente ook naar de bezetting tijdens de dag kijkt.
Hoewel de dwangsom lager is dan de geƫiste 75.000 euro, is deze wel aanzienlijk hoger dan de 15.000 euro die eerder werd opgelegd na een kort geding in januari. Het aanmeldcentrum blijft overvol, waardoor de gemeente Westerwolde en het COA opnieuw voor de rechter stonden.
Westerwolde is van mening dat het COA meer moet doen om de overvolte te voorkomen, om zo overlast voor asielzoekers, medewerkers en de omgeving te verminderen. Burgemeester Jaap Velema stelt voor om een andere selectie van asielzoekers toe te laten, zoals minder overlastgevende individuen en meer gezinnen. Daarnaast pleit hij voor meer samenwerking tussen het COA en het ministerie van Asiel en Migratie om extra opvangplaatsen te vinden.
Het COA beweert echter dat zij al het mogelijke doen en dat nieuwe dwangsommen hun werkwijze niet zullen veranderen. Bestuurder Milo Schoenmaker verklaarde dat opvanglocaties in heel Nederland bijna vol zitten en dat er geen ruimte is voor meer medewerkers. "We zitten aan onze limiet, er is geen speling meer," aldus het COA in de rechtszaal.
Dit was het tweede kort geding dat Westerwolde tegen het COA heeft aangespannen. Eerder dit jaar bepaalde de rechter dat het COA het aantal asielzoekers moest terugbrengen tot 2000, met een dwangsom van 15.000 euro per dag voor overtreding, tot een maximum van 1,5 miljoen euro. Deze maximale dwangsom is in juni bereikt en is ook betaald door het COA.