Zorgen over gebruik staalslakken bij bouwprojecten groeien

Gepubliceerd op 30/10/2024 22:00 in Binnenland

Omwonenden van bouwlocaties en de politiek maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van staalslakken. Dat zijn grijze steenachtige korrels die worden gebruikt als vervanger van zand bij de bouw van bijvoorbeeld wegen. Staalslakken komen als restproduct uit de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden.

Het bedrijf moet jaarlijks zo'n 650.000 ton staalslakken kwijt en verkoopt dit deels als bouwstof. Hoewel de overheid en Tata Steel claimen dat dit veilig is, groeit het verzet. Tegenstanders, gesteund door onderzoek van het RIVM, waarschuwen voor mogelijke milieuschade.

In verschillende provincies zijn kritische vragen gesteld over het gebruik van staalslakken. Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft zelfs een dossier ingediend bij het Openbaar Ministerie vanwege mogelijke strafbare feiten met staalslakken bij een vuilstort in Eerbeek. In de Tweede Kamer hebben verschillende politieke partijen opgeroepen om het gebruik van staalslakken te verbieden.

Lokaal verzet heeft zich georganiseerd in onder andere Spijk, Gelderland. Daar werden grote hoeveelheden staalslakken gestort, wat leidde tot gezondheidsklachten bij omwonenden en verhoogde metingen van zware metalen in de omgeving. Vergelijkbare problemen deden zich voor bij een zonnepark in Eerbeek, waar het water in de sloten rondom de afvalberg extreem verontreinigd raakte.

Deskundigen maken zich met name zorgen over de lange termijn effecten van de staalslakken. Het vrijkomen van schadelijke stoffen kan jarenlang doorgaan en is moeilijk te voorspellen. Ondanks de zorgen lijkt het huidige kabinet niet van plan om wetgeving over het gebruik van staalslakken aan te scherpen.

Tata Steel benadrukt dat staalslak een circulair bijproduct is en in heel Europa al jaren wordt gebruikt als bouwstof. Het bedrijf erkent echter dat in sommige situaties in Nederland staalslakken niet volgens de juiste voorwaarden zijn toegepast, wat heeft geleid tot bezorgdheid bij omwonenden.

Lees meer nieuws in binnenland