Kabinet wil miljoenen bezuinigen op onderwijs voor hoogbegaafden
Gepubliceerd op 31/10/2024 02:00 in Binnenland
Het kabinet heeft plannen om 4,7 miljoen euro te bezuinigen op onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Gespecialiseerde scholen maken zich zorgen en vrezen dat zij niet langer alle kinderen goed kunnen begeleiden. Ze hopen dat de Tweede Kamer deze bezuiniging tegen zal houden.
Naast de bezuinigingen op onderwijs voor hoogbegaafden, wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook 8,7 miljoen bezuinigen op ondersteuning voor thuiszitters, waaronder vaak hoogbegaafde kinderen.
Anouke Bakx, bijzonder hoogleraar begaafdheid aan de Radboud Universiteit, maakt zich grote zorgen over deze combinatie van bezuinigingen. Ze vreest dat een groep kinderen tussen wal en schip zal vallen als er niet specifiek op hun behoeften wordt ingespeeld.
Hoewel hoogbegaafd zijn vaak als een voorrecht wordt gezien, benadrukt Bakx dat dit vaak een grote last is voor kinderen. Specifieke begeleiding is nodig om tegemoet te komen aan hun ontwikkelingspotentieel.
Scholen, zoals de hoogbegaafdenafdeling van SALTO-school 't Karregat in Eindhoven, maken al gebruik van subsidie om hoogbegaafde kinderen te onderwijzen. De voorgestelde bezuinigingen maken deel uit van een groter pakket aan bezuinigingen van in totaal ruim 360 miljoen euro op subsidies voor cultuur, onderzoek en gymnastiekles.
De scholen benadrukken dat de extra 4,7 miljoen euro weldegelijk nodig is om hoogbegaafden adequaat te kunnen begeleiden. Ze vrezen voor het verdwijnen van kennis en mogelijk zelfs het stoppen van scholen die afhankelijk zijn van deze subsidies.
De Tweede Kamer zal op 28 november debatteren over de onderwijsbegroting. Er bestaat een kans dat de voorgenomen bezuinigingen worden aangepast. Echter, Marieke Broenink van de hoogbegaafdenschool in Eindhoven durft hier niet zomaar op te vertrouwen. Ze vreest dat de school uiteindelijk moet stoppen als de bezuinigingen doorgaan.