Inspectie bezoekt basisscholen niet meer volgens belofte aan Kamer

Gepubliceerd op 31/10/2024 17:00 in Binnenland

Uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur blijkt dat ondanks de belofte aan de Kamer dat de onderwijsinspectie elke basisschool elke vier jaar zou bezoeken, dit sinds 2014 niet meer is gebeurd. In 2021 liet het ministerie deze toezegging los, maar beloofde wel dat een groot deel van de scholen nog steeds regelmatig zou worden bezocht, wat ook niet bleek te kloppen. Twee derde van de scholen is sindsdien niet meer bezocht en de Tweede Kamer is hier niet over geïnformeerd.

Staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs heeft vandaag een brief naar de Kamer gestuurd waarin ze erkent dat de inspectie tussen 2014 en 2019 een derde van de scholen niet elke vier jaar heeft bezocht. Ook blijkt de registratie van de inspectie niet op orde te zijn, waardoor het ministerie zich heeft gebaseerd op onvolledige informatie en de Kamer jarenlang verkeerd is geïnformeerd.

De belofte om alle scholen elke vier jaar te bezoeken bestaat sinds 2007, maar sinds 2014 voldoet de inspectie daar niet aan. Staatssecretaris Paul schrijft dat de vierjaarscyclus voor basisscholen "geen praktijk" is geweest, en dat het de vraag is of dit ooit wel is nageleefd. De inspectie wil geen cijfers verstrekken die teruggaan voor 2014.

Het ministerie heeft aangegeven dat ze de vierjarige norm in 2021 heeft losgelaten en dit aan de Kamer heeft gemeld. Echter, het aantal bezoeken is sindsdien aanzienlijk verminderd, waarbij de meeste scholen geen publiek inspectieoordeel hebben ontvangen. De inspectie erkende dit jaar dat ze geen representatieve uitspraken meer kan doen over de onderwijskwaliteit op basisscholen in Nederland. Een steekproef toonde aan dat ongeveer 20 procent van de basisscholen de onderwijskwaliteit niet op orde heeft, terwijl slechts 2 procent hiervan jaarlijks een onvoldoende beoordeling krijgt.

Er zijn meer dan duizend basisscholen in Nederland waarvan de inspectie vindt dat ze niet voldoen aan de inspectienormen, maar deze scholen worden niet beoordeeld en ontvangen geen herstelopdrachten van de inspectie. Daarnaast ligt het percentage mogelijk nog hoger, omdat de inspectie heeft nagelaten de scholen te beoordelen op basisvaardigheden zoals taal, rekenen en burgerschap.

De inspectie benadrukt echter dat sinds 2022 meer onderzoeken worden uitgevoerd waarbij scholen echt worden beoordeeld. De inspectie zegt: "Fouten uit het verleden doen geen afbreuk aan onze huidige visie op effectief toezicht en onze manier van toezichthouden."

Lees meer nieuws in binnenland