Bedrijven halen doelstelling voor statiegeld niet: ILT dreigt met dwangsommen
Gepubliceerd op 02/11/2024 18:00 in Binnenland
Verpact, de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingen namens het bedrijfsleven, meldt dat er dit jaar meer flesjes en blikjes met statiegeld zijn ingezameld, maar dat het nog steeds niet genoeg is. Volgens de wettelijke norm moet 90 procent van de flessen en blikjes worden ingeleverd, maar dit jaar wordt verwacht dat dit percentage op 78 procent voor flessen en 82 procent voor blikjes zal liggen.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gedreigd dit jaar dwangsommen op te leggen omdat de norm niet wordt gehaald. De toezichthouder eist dat de branche het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maakt om statiegeldverpakkingen in te leveren.
Verpact is bezig met het onderzoeken van manieren om het aantal inzamelpunten uit te breiden en zo ruim 300 miljoen euro aan dwangsommen te voorkomen. De ILT wil dat er voor 1 januari 2027 minstens 5400 extra inzamelpunten bijkomen, bovenop de ruim 5000 inleverpunten die er momenteel zijn.
Daarnaast moet Verpact volgens de toezichthouder onderzoeken hoe beschadigde flessen en blikjes kunnen worden ingenomen, aangezien deze momenteel vaak niet worden geaccepteerd. De organisatie bekijkt nu hoe statiegeldmachines kunnen worden aangepast om deze verpakkingen wel in te nemen.
ILT dringt ook aan op het verhogen van het statiegeld, maar Verpact ziet hier geen heil in vanwege de vrees voor een toename in het omverhalen van prullenbakken op straat.