Enorme uitdaging om CO2 uit de lucht te halen en op te slaan voor eeuwig

Gepubliceerd op 03/11/2024 13:00 in Binnenland

Om de klimaatdoelen te halen, moet CO2 uit de lucht verwijderd worden en diep onder de grond worden opgeslagen. De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) adviseert om deze CO2-verwijderingstechnieken grootschalig toe te passen, maar dit brengt enorme uitdagingen met zich mee. Er zal een industrie ter grootte van de auto-industrie moeten worden opgebouwd en het kabinet moet haast maken met een plan.

CO2-verwijdering had lange tijd geen prioriteit vanwege de hoge kosten. Maar nu is het steeds duidelijker dat naast het verminderen van CO2-uitstoot, ook CO2-verwijdering cruciaal is om de opwarming van de aarde te beperken. In 2050 moeten we netto nul CO2 uitstoten en daarom moeten alle broeikasgassen die Nederland dan nog uitstoot, uit de atmosfeer worden gehaald.

Het afvangen van CO2 gebeurt al op kleine schaal, maar om dit serieus aan te pakken zijn enorme investeringen nodig. Momenteel kost het verwijderen van 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot al 20 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie. Dit zal Nederland naar schatting miljarden per jaar kosten.

Bedrijven zoals CO2 Cleanup en SeaO2 werken aan technieken om CO2 uit de lucht en water te halen, maar deze staan nog in de kinderschoenen. Het is echter essentieel om nu te investeren, om te voorkomen dat toekomstige generaties met de kosten worden opgezadeld.

De WKR benadrukt dat het verminderen van CO2-uitstoot nog steeds de voorkeur heeft, maar zonder CO2-verwijdering zullen de klimaatdoelen niet gehaald worden. Het is belangrijk dat de overheid systemen opzet waarbij bedrijven geld verdienen aan CO2-verwijdering, om zo de opschaling te versnellen.

Het kabinet zal begin volgend jaar met een routekaart voor koolstofverwijdering komen. Het is afwachten of Nederland zich hard gaat maken voor een Europees geregeld systeem voor CO2-verwijdering, zoals geadviseerd door de WKR.

Lees meer nieuws in binnenland