Bijna een derde van bijstandsgerechtigden ziet betaald werk als niet haalbaar
Gepubliceerd op 05/11/2024 02:00 in Binnenland
Uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat ongeveer een derde van de bijstandsgerechtigden geen betaalde baan als haalbaar ziet. Volgens het SCP zou wetgeving zich daarom niet alleen moeten focussen op het begeleiden van mensen naar werk.
Het SCP heeft gekeken naar de Participatiewet, waarvan een wijziging aan de Tweede Kamer is voorgelegd. In de nieuwe wet is het herstel van vertrouwen tussen overheid en bijstandsgerechtigden een belangrijk thema. Ook wordt er meer nadruk gelegd op het vinden van minder zwaar werk.
SCP-directeur Karen van Oudenhoven zegt dat het onderzoek de voorgestelde beleidswijzigingen van de Participatiewet onderschrijft. Ze benadrukt dat er momenteel te weinig wederzijds vertrouwen is tussen bijstandsgerechtigden en de overheid, terwijl vertrouwen essentieel is om mensen verder te helpen.
Het belangrijkste doel van de Participatiewet is om mensen te begeleiden naar betaald werk, zodat ze geen uitkering meer nodig hebben. Van Oudenhoven merkt op dat er gelukkig een grote groep bijstandsgerechtigden is waarbij dit goed lukt. Echter, er zijn ook mensen die niet direct kunnen werken maar wel op andere manieren kunnen participeren, zoals vrijwilligerswerk. Tot slot is er een groep waarbij de problemen zo groot zijn dat werk of een andere oplossing niet mogelijk is.
Het planbureau adviseert om voor deze laatste twee groepen ondersteuning te bieden voor een betere kwaliteit van leven, omdat het welzijn van individuen ook positieve gevolgen heeft voor de samenleving.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt verder dat bijstandsgerechtigden soms het gevoel hebben behandeld te worden als potentiƫle fraudeurs, waardoor ze niet altijd open durven te zijn over hun problemen. Om dit wantrouwen te doorbreken, stellen de onderzoekers dat er een verandering nodig is in de manier waarop men naar deze groep kijkt.