Psychiatrische patiënten vaker en langer in isoleercel ondanks beloften

Gepubliceerd op 11/11/2024 00:00 in Binnenland

Uit recente cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat psychiatrische patiënten in Nederland steeds vaker en langer opgesloten zitten in isoleercellen. Dit terwijl er eerder beloftes waren om het gebruik van de isoleercel te verminderen.

Het aantal opsluitingen, voornamelijk in separeercellen, is met bijna 10 procent gestegen naar bijna 8800. Daarnaast is ook de duur van opsluiting toegenomen, met afgelopen jaar een stijging van 25 procent.

Een mogelijke oorzaak van deze toename is het personeelstekort in de zorg. Door het steeds wisselende personeel kennen zij de patiënten minder goed, waardoor sneller wordt gekozen voor opsluiting.

Hoewel vijftien grote Nederlandse ggz-instellingen in juni 2016 beloofden om de isoleercel af te schaffen, is hier nog geen sprake van. Psychiater en gezondheidswetenschapper Yolande Voskes noemt deze ontwikkeling gevaarlijk en traumatiserend voor de patiënten.

De Nederlandse ggz plaatst echter vraagtekens bij de cijfers van de Inspectie, vanwege verschillende definities en interpretaties. Staatssecretaris van Volksgezondheid Vincent Karremans vraagt de Inspectie om het beeld verder aan te scherpen.

Ervaringsdeskundige Peter Pierik, die zelf tientallen keren in een isoleercel heeft gezeten, wil de communicatie tussen het personeel en patiënten verbeteren om het gebruik van de isoleercel te verminderen. Hij benadrukt dat opsluiting geen zorg biedt en schade kan toebrengen aan ernstig zieke mensen.

Lees meer nieuws in binnenland