Bijzondere Opsporingsambtenaren moeten vanaf eind volgend jaar neutrale uitstraling hebben

Gepubliceerd op 14/11/2024 20:00 in Binnenland

Minister van Justitie Van Weel heeft aangekondigd dat alle Bijzondere Opsporingsambtenaren (boa's) vanaf eind volgend jaar een neutrale uitstraling moeten hebben. Dit houdt in dat ze geen zichtbare persoonlijke uitingen meer mogen dragen, zoals religieuze symbolen.

Het kabinet is van mening dat deze maatregel het vertrouwen in de onpartijdigheid en het gedrag van boa's zal versterken. Van Weel vindt dat een neutraal uniform geen ruimte laat voor hoofddoeken, keppeltjes of kettingen met een kruisje.

Op dit moment hebben gemeenten nog de vrijheid om zelf te bepalen welke eisen zij stellen aan deze handhavers. Sommige gemeenten staan religieuze symbolen juist toe om inclusiviteit te bevorderen. Echter, Van Weel zal met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) vastleggen dat alle boa's in het hele land een neutrale uitstraling moeten hebben. De maatregel zal naar verwachting eind 2025 van kracht worden, zodat alle boa's in Nederland uniform en herkenbaar hun werk kunnen doen.

Van Weel volgt met deze plannen zijn voorganger Yesilgöz, die zich eerder al uitsprak voor een verbod op hoofddoeken voor boa's. Van Weel benadrukt het belang van neutraliteit in het uniform van boa's, met name gezien hun essentiële rol in de rechtsstaat en de zware verantwoordelijkheid die zij dragen.

Hoewel het College voor de Rechten van de Mens twee jaar geleden heeft geoordeeld dat het verbod op religieuze symbolen voor boa's stigmatiserend en ineffectief is, blijft Van Weel vasthouden aan zijn standpunt. Hij gelooft dat een neutraal uniform bijdraagt aan de onpartijdigheid van boa's bij het uitoefenen van hun functie, met name in situaties waar geweld nodig is.

Het verbod op religieuze symbolen voor handhavers stond ook in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof. Desondanks heeft de gemeente Den Haag besloten dat boa's vanaf 1 januari juist wél een hoofddoek of keppeltje mogen dragen. Andere gemeenten, zoals Tilburg, Utrecht en Arnhem, hebben eerder al soortgelijke beslissingen genomen. De vakbond voor boa's is echter niet positief over religieuze uitingen, omdat deze volgens de bond voor verwarring en verlies van neutraliteit kunnen zorgen.

Lees meer nieuws in binnenland