Wereldwijde strijd tegen steenkoolgebruik en methaanlekkages
Gepubliceerd op 17/11/2024 10:00 in Binnenland
Vertegenwoordigers van bijna 200 landen zijn momenteel bij elkaar in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Op de klimaattop komen drie belangrijke thema's naar voren: het verminderen van steenkoolgebruik, het voorkomen van methaanlekkages en het opwekken van meer hernieuwbare energie.
In 2021 spraken landen af om het gebruik van steenkool te verminderen, maar vorig jaar bleek dat de wereld juist een recordhoeveelheid steenkool gebruikte. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat dit jaar niet veel zal veranderen, met een wereldwijd gebruik van 8,7 miljard ton steenkool per jaar.
Westerse landen hebben de afgelopen jaren wel gestaag minder steenkool gebruikt, vooral door de opkomst van wind- en zonne-energie. In Europa betalen elektriciteitscentrales voor het uitstoten van CO2, wat heeft bijgedragen aan de afname van steenkoolgebruik.
Echter, in Azië neemt het gebruik van steenkool juist toe, met landen als China, India, Indonesië, Vietnam en de Filipijnen die meer steenkool gebruiken dan voorheen. Voor landen als India en China is steenkool een kwestie van energiezekerheid en betaalbaarheid.
China investeert weliswaar in groene technologie, maar blijft ook steenkolencentrales bouwen om aan de groeiende vraag naar stroom te voldoen. Het land legde vorig jaar meer dan de helft van alle nieuwe zonnepanelen wereldwijd aan, maar blijft afhankelijk van steenkool voor stroomproductie.
De vraag is of het wereldwijde steenkoolgebruik dit jaar een plateau zal bereiken en of het daarna zal gaan dalen. Dit hangt vooral af van hoe snel zonnepanelen, windmolens en kernreactoren worden bijgebouwd. Op de klimaattop in Azerbeidzjan staat financiële steun van rijke landen aan ontwikkelingslanden centraal, om hen te helpen verduurzamen en de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.