Maag Lever Darm Stichting pleit voor eerder bevolkingsonderzoek darmkanker

Gepubliceerd op 20/11/2024 01:00 in Binnenland

De Maag Lever Darm Stichting heeft het kabinet gevraagd om het bevolkingsonderzoek naar darmkanker vijf jaar eerder te laten beginnen. Directeur Mariël Croon overhandigde vanmiddag een petitie met 50.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer, waarbij ze benadrukte dat hiermee jaarlijks 150 levens gered kunnen worden.

Darmkanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker, met jaarlijks 12.000 nieuwe diagnoses. Vooral mensen ouder dan 55 lopen risico, doordat de ziekte ontstaat uit poliepen die op latere leeftijd kunnen uitgroeien tot kanker. Vroegtijdige opsporing is cruciaal voor een succesvolle behandeling.

Tien jaar geleden werd een bevolkingsonderzoek gestart, waarbij mensen boven de 55 tweejaarlijks een monster van hun ontlasting opsturen. Dit wordt gecontroleerd op bloed, wat kan wijzen op darmkanker. Indien nodig volgt verder onderzoek. In de afgelopen twee jaar hebben zo'n 1,5 miljoen mensen deelgenomen aan dit onderzoek.

Volgens Croon werd destijds de leeftijdsgrens op 55 jaar gezet uit financiële overwegingen en capaciteitsproblemen. Andere landen, zoals Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, starten het onderzoek al vanaf 50 jaar, volgens de richtlijnen van de WHO. Croon is van mening dat deze bezwaren nu niet meer gelden en dat het eerder starten van het onderzoek kosteneffectief is.

Patiënt Lisa Seij deelt haar ervaring met de ziekte, die bij haar voor haar 55ste werd ontdekt. Na aanhoudende klachten en onbegrip van artsen bleek er uiteindelijk een kwaadaardige tumor in haar endeldarm te zitten. Seij benadrukt dat de leeftijdsgrens verlaagd moet worden om het leed te voorkomen dat zij heeft meegemaakt.

Croon is optimistisch dat de Tweede Kamer een motie zal aannemen om het bevolkingsonderzoek uit te breiden. De vele handtekeningen onder de petitie tonen volgens haar aan dat veel mensen dit een belangrijke kwestie vinden.

Lees meer nieuws in binnenland