Uniek middeleeuws Vikingzwaardfragment gevonden in Friesland
Gepubliceerd op 20/11/2024 03:00 in Binnenland
Bij het Friese Witmarsum is een bijzonder onderdeel van een middeleeuws Vikingzwaard ontdekt. Het Fries Museum in Leeuwarden noemt het een unieke vondst, aangezien een dergelijk fragment nog nooit eerder in Nederland is aangetroffen. Wereldwijd is er slechts één vergelijkbaar fragment bekend, dat echter minder intact is gebleven.
Het gevonden voorwerp is een koperen pommelkap, het uiteinde van het gevest van een zwaard. Het is gedecoreerd met dierkoppen van wilde zwijnen en moet in het verleden verguld zijn geweest. Het dateert uit de 10e eeuw.
Het fragment werd begin mei ontdekt door Sander Visser met behulp van een metaaldetector op een akker bij het Friese dorp. Hij en een vriend waren eigenlijk al klaar met zoeken voor die dag, maar kregen een onverwachts signaal. Visser herkende al snel dat het om iets bijzonders ging, een zwaardpommel uit de Vikingperiode.
Na het laten conserveren van de vondst, bleek het enthousiasme groot. Conservator Diana Spiekhout van het Fries Museum is erg te spreken over het voorwerp en ziet het als een belangrijke schakel tussen de Friese en Vikingwereld. De specifieke versieringen wijzen volgens haar op de symbolische waarde van zwaarden in die tijd.
Er blijft nog wel de vraag wat er met de rest van het zwaard is gebeurd. Spiekhout speculeert over verschillende mogelijkheden. Voor nu zijn er nog geen plannen voor verder archeologisch onderzoek, maar Visser hoopt nog meer te vinden in de bodem.
De vondst heeft Visser geïnspireerd om zich meer te verdiepen in Vikinggeschiedenis. Hij is trots dat zijn vondst tentoongesteld zal worden in het Rijksmuseum van Oudheden en later in het Fries Museum. Het publiek kan dan genieten van dit unieke stukje geschiedenis.