Oppositie wil voorgenomen onderwijsbezuinigingen schrappen

Gepubliceerd op 25/11/2024 19:00 in Binnenland

De linkse oppositiepartijen willen het grootste deel van de voorgenomen onderwijsbezuinigingen van tafel vegen. Zelfs de volledige bezuiniging van twee miljard euro op het ministerie van Onderwijs moet worden geschrapt, volgens hen. Minister Bruins van Onderwijs zal de komende dagen rekening moeten houden met deze wensen van de oppositie.

In de Tweede Kamer heeft het kabinet weliswaar een meerderheid, maar in de Eerste Kamer heeft het de steun van oppositiepartijen nodig. Bijna alle oppositiepartijen vinden het diep snijden in het onderwijs onverstandig en onaanvaardbaar.

Verschillende partijen stellen dat de bezuinigingen schadelijk zijn voor de kwaliteit van de wetenschap en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor studenten met een kleine portemonnee. Het zou ook negatieve gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven.

Morgen worden er twee wijzigingsvoorstellen ingediend tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting. Partijen zoals D66, CDA, ChristenUnie en JA21 willen onder andere de bonus voor goed presterende leraren in het voortgezet onderwijs behouden. Ook de extra ondersteuning voor mbo-studenten bij het vinden van werk en de maatschappelijke diensttijd moeten volgens hen blijven bestaan.

Van de twee miljard euro die Onderwijs moet bezuinigen, willen deze partijen 1,3 miljard euro terugdraaien. Partijen als D66 en JA21 vinden dat bezuinigen op onderwijs een slechte keuze is en pleiten voor het behouden van investeringen in het onderwijs.

De oppositie stelt voor om het geld weg te halen bij andere ministeries, zoals door medisch specialisten in loondienst te plaatsen om de loonkosten te drukken. Ook het tegengaan van belastingontwijking en het beperken van de voorgenomen verlaging van het eigen risico in de zorg zijn opties om geld te besparen.

De coalitie lijkt echter weinig interesse te hebben in deze dekkingsvoorstellen. De oppositie roept het kabinet op om met hen in gesprek te gaan en tot een deal te komen.

Lees meer nieuws in binnenland