Europese Rekenkamer waarschuwt voor misleidende voedseletiketten
Gepubliceerd op 25/11/2024 22:00 in Binnenland
De Europese Rekenkamer heeft in een recent rapport aangegeven dat consumenten steeds vaker te maken krijgen met misleidende informatie op voedseletiketten. Volgens de Rekenkamer biedt de huidige EU-wetgeving niet genoeg bescherming tegen onduidelijke en misleidende claims op voedselverpakkingen.
Keit Pentus-Rosimannus, lid van de Europese Rekenkamer, benadrukt dat consumenten moeten navigeren door honderden verschillende regelingen, logo's en claims om de juiste informatie te achterhalen. De regels kunnen zelfs misleiding in de hand werken doordat bedrijven gezondheidsclaims mogen plaatsen op producten met veel vet, suiker en/of zout.
Het rapport wijst er ook op dat consumenten met allergieën of dieetwensen beperkt worden door de huidige wetgeving. Fabrikanten waarschuwen vaak voor mogelijke sporen van allergenen, terwijl dit niet altijd het geval is. Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland heeft daarom besloten dat fabrikanten vanaf 2026 nauwkeuriger moeten controleren op allergenen en de etiketten moeten aanpassen.
Een gebrek aan EU-standaardisatie zorgt mede voor verwarring, aangezien landen verschillende systemen gebruiken om voedingswaardes aan te duiden. De Rekenkamer pleit daarom voor strengere regels en controles, met name op voedings- en gezondheidsclaims en allergenen. Ook moeten boetes volgens de Rekenkamer meer afschrikwekkend worden.
De aanbevelingen van de Rekenkamer omvatten het aanscherpen van de regels vóór 2027, strengere controles en meer inlichtingscampagnes voor consumenten. De Europese Commissie wordt opgeroepen om actie te ondernemen om consumenten beter te beschermen tegen misleidende voedseletiketten.