Zorgen over extra belasting voor rechtbanken en IND door wetsvoorstellen Asiel en Migratie
Gepubliceerd op 10/12/2024 13:00 in Binnenland
De Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak uiten bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van twee conceptwetsvoorstellen van minister Faber van Asiel en Migratie. De Asielnoodmaatregelenwet en het conceptvoorstel Wet tweestatusstelsel kunnen volgens hen leiden tot rechtsongelijkheid en het verder vastlopen van de asielketen.
De Raad voor de Rechtspraak uit "zeer grote bezwaren" tegen het tweestatusstelsel, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende groepen asielzoekers. Dit kan leiden tot oplopende werkvoorraden bij rechtbanken en andere ernstige keteneffecten. De Raad van State en de afdeling Bestuursrechtspraak delen deze zorgen en wijzen op de extra werkbelasting die de wetsvoorstellen met zich mee zouden brengen.
Een ander punt van zorg is het verkorten van de verblijfsvergunning van 5 naar 3 jaar. Dit zal volgens de Raad van State leiden tot meer oordelen over verlengingsaanvragen en een stijging in het aantal beroepen bij de rechter tegen intrekkingen van asielvergunningen. De mogelijkheid tot nareis voor meerderjarige kinderen en ongehuwde partners wordt ook geschrapt, wat verdere complicaties kan veroorzaken.
De Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak bekritiseren de korte adviestermijn die het kabinet hanteert bij de nieuwe asielmaatregelen. Deze geeft betrokken partijen te weinig tijd om met een reactie te komen, wat volgens hen niet bijdraagt aan wetgeving van hoge kwaliteit. Dit is belangrijk gezien de kwetsbare positie van de betrokkenen.
Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer het kabinet de voorstellen zal bespreken. De IND en de rechtspraak zullen naar verwachting te maken krijgen met aanzienlijke werkverzwaring en hoge kosten als gevolg van de voorgestelde maatregelen.