Nederland pleit voor meer aandacht voor klimaatvluchtelingen bij Internationaal Gerechtshof
Gepubliceerd op 10/12/2024 18:00 in Binnenland
Nederland heeft tijdens de zaak van eilandenstaat Vanuatu bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gepleit voor meer aandacht voor klimaatvluchtelingen. Een jurist namens de regering benadrukte dat klimaatvluchtelingen momenteel vrijwel geen rechten hebben en dat landen de verantwoordelijkheid hebben om dit gezamenlijk op te lossen.
De eilandenstaat Vanuatu wilde weten of landen verplicht zijn om klimaatverandering tegen te gaan, aangezien toenemende stormen en de stijgende zeespiegel de inwoners van laaggelegen eilanden bedreigen. Ook wilde Vanuatu weten of het schadeclaims kan indienen als landen hun CO2-uitstoot niet verminderen.
Nederland wees erop dat migratieregels wel rechten bieden aan vluchtelingen en stateloze mensen, maar dat er geen juridische bescherming is voor klimaatmigranten. Het land pleit ervoor om klimaatmigratie op de internationale agenda te zetten, bijvoorbeeld tijdens jaarlijkse klimaattoppen. Nederland vindt dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is van de internationale gemeenschap om klimaatvluchtelingen een plek te bieden om zich te vestigen.
Het schriftelijke pleidooi van Nederland voor het Internationaal Gerechtshof, opgestuurd in maart van dit jaar, benadrukte ook dat Nederlanders zelf in de toekomst klimaatvluchtelingen kunnen worden. De jurist sprak over de mogelijke toekomst waarin Nederlanders zich op het "Vredespaleis-eiland" bevinden, gezien het paleis 6 meter boven zeeniveau ligt.
Nederland beperkte zich in het pleidooi vooral tot verwijzing naar bestaande afspraken over het beperken van klimaatverandering en de belofte van rijke landen om klimaatmaatregelen in arme landen te financieren. De regering is van mening dat landen die lijden onder klimaatverandering geen claims kunnen indienen bij landen die veel CO2 hebben uitgestoten.