Zorgverleners gebruiken medicatie uit medicijnkast, helft niet bij patiënten

Gepubliceerd op 13/12/2024 06:00 in Binnenland

Uit onderzoek bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder is gebleken dat meer dan de helft van de zorgverleners in Nederland weleens medicatie uit de medicijnkast op de afdeling gebruikt, waarvan ruim vijftig procent van de slaap- en kalmeerpillen niet bij patiënten terechtkomt. Een onderzoeksbureau heeft het aantal leveringen aan de afdelingen vergeleken met het aantal toedieningen in het elektronisch patiëntendossier en vastgesteld dat er meer medicatie ontbreekt dan verklaarbaar is op basis van telfouten of verspilling. Vooral benzodiazepines zoals temazepam, oxazepam en lorazepam blijken populair te zijn.

De beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU'91 heeft eerder al aangegeven dat niet alleen pijnstillers, zoals paracetamol, maar ook zwaardere medicatie vaak verdwijnt uit de medicijnkasten. Houke Klomp, bestuurder van de Noordwest Ziekenhuisgroep, benadrukt dat het vooral slaapmedicatie is die vaak wordt gebruikt door zorgmedewerkers die veel nachtdiensten draaien en een druk leven hebben.

Het onderzoeksbureau Hoffmann wordt regelmatig ingehuurd door de zorgsector bij verdenkingen van diefstal van medicijnen. Uit gegevens blijkt een toename in het aantal aanvragen voor onderzoek naar vermissingen van met name opiaten en zware medicijnen. Verpleegkundige Marjolein Nijkamp bevestigt dat er een cultuur bestaat waarin mensen die onregelmatig werken, makkelijk naar medicatie grijpen.

Het ziekenhuis heeft al verschillende maatregelen genomen, waaronder het verminderen van het aantal medewerkers met toegang tot de medicijnkamers en het verlagen van het assortiment van pillen in voorraad. Ook worden medicijnen nu alleen op patiëntnaam geleverd.

Het probleem van medicatiediefstal speelt niet alleen bij verpleegkundigen, maar ook bij artsen. Het ziekenhuis heeft nagedacht over een afgiftepunt voor slaapmedicatie en zet nu in op maatregelen om het zorgpersoneel fit te houden tijdens nachtdiensten, zoals lampen, powernaps en speciale brillen. Er wordt gewerkt aan een cultuurverandering binnen de zorgsector om het gebruik van medicatie uit medicijnkasten te verminderen en het welzijn van het personeel te verbeteren.

Lees meer nieuws in binnenland