Scholen passen Paarse Vrijdag aan vanwege toenemend tegengeluid

Gepubliceerd op 13/12/2024 08:00 in Binnenland

In heel Nederland ervaren middelbare scholen problemen rondom Paarse Vrijdag, zo blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Tijdens deze dag, die in het teken staat van de acceptatie en emancipatie van lhbti-leerlingen, neemt het tegengeluid steeds meer toe.

Ongeveer 125 middelbare scholen en scholenkoepels hebben aangegeven hoe zij Paarse Vrijdag vieren en of er problemen zijn. Driekwart van de scholen meldt onenigheid, met incidenten zoals het verwijderen van posters, leerlingen die oproepen om in het zwart te komen in plaats van paars en verhitte discussies.

Tegenacties op Paarse Vrijdag zijn ook zichtbaar, waaronder het in brand steken van regenboogvlaggen, het naroepen van lhbti-leerlingen en mensen die niet op school verschijnen. Sommige scholieren vinden de dag overdreven en geven aan dat lhbti'ers al genoeg aandacht krijgen. Anderen weigeren lhbti'ers te accepteren vanwege hun geloofsovertuiging.

In Zaandam heeft het Zaanlands Lyceum Paarse Vrijdag aangepast na incidenten vorig jaar, waarbij onder andere een stinkbom werd gegooid. Om herhaling te voorkomen, is de stand van de organisatoren verplaatst naar een minder drukke plek en wordt de dag minder uitbundig gevierd. Docent Bas Hageman benadrukt het belang van blijvende aandacht voor gendergelijkheid en seksuele diversiteit.

Uit onderzoek blijkt dat één op de zes leerlingen het niet durft te delen als ze homoseksueel zouden zijn, terwijl één op de vijf het alleen aan vrienden zou vertellen. Zo vertelt Tim (14), een trans persoon, niet op school omdat hij gepest wordt en bang is voor nog meer pesterijen. COC Nederland benadrukt het belang van steun en acceptatie op school, juist voor lhbti-leerlingen die extra kwetsbaar zijn.

Lees meer nieuws in binnenland