Gemeenten zoeken naar duurzamere oplossingen voor kerstbomen op pleinen

Gepubliceerd op 14/12/2024 22:00 in Binnenland

Gemeenten zijn op zoek naar duurzamere alternatieven voor de traditionele grote groene kerstbomen op pleinen. Deze bomen komen vaak van ver en vergen veel tijd, water en veroorzaken uitstoot.

Sanne Janssen van Milieu Centraal legt uit dat het lang duurt voordat een kerstboom groot genoeg is om op het plein te schitteren. Dit maakt ze minder duurzaam en moeilijker om eventueel terug te planten dan kleinere bomen.

Sommige gemeenten, zoals Gouda, halen nog steeds een kerstboom uit Noorwegen met een schip. Na de feestdagen worden er meubels van gemaakt. De Tweede Kamer heeft echter een grote kerstboom uit het Kuinderbos in de Noordoostpolder gehaald.

Zwolle heeft een echte kerstboom die niet gekapt wordt en elk jaar door een andere inwoner geschonken wordt. Andere steden zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam tonen ook nog steeds echte kerstbomen.

Steeds meer gemeenten overwegen duurzamere opties, zoals kerstbomen die alleen uit lichtjes bestaan. Horst aan de Maas test dit jaar lichtjeskerstbomen in drie dorpen vanwege duurzaamheid.

Nijmegen stapt dit jaar voor het eerst volledig over op duurzamere lichtjeskerstbomen, wat voor sommige mensen even wennen zal zijn.

Volgens Sanne Janssen is het vooral belangrijk om zo lang mogelijk met je kerstboom te doen, of het nu een levende boom of kunstkerstboom is. Ze adviseert om levende bomen te huren, adopteren of een kleine boom met grote kluit te kopen die terug geplant kan worden. Voor kunstkerstbomen is het raadzaam om er een van goede kwaliteit aan te schaffen voor langdurig gebruik. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om kleine kerstbomen meerdere jaren te hergebruiken, zoals het na de kerst in de tuin zetten met kluit en in een pot.

Lees meer nieuws in binnenland