Kerkrade herdenkt sluiting laatste kolenmijn na vijftig jaar

Gepubliceerd op 16/12/2024 02:00 in Binnenland

Kerkrade herdenkt komende week het einde van de mijnbouw in de stad, vijftig jaar na de sluiting van de laatste kolenmijn. De gemeente is nog steeds bezig met de gevolgen van de mijnbouw, aangezien oude mijnschachten kunnen leiden tot verzakkingen en schade aan huizen.

In de afgelopen jaren heeft Kerkrade twaalf oude mijnschachten gesaneerd en momenteel wordt een dertiende schacht gevuld met een cementmengsel. Deze mijnschachten zijn relatief ondiep, zo'n veertig meter, en zijn na sluiting van de mijn met puin gevuld geraakt. In 2017 is Kerkrade begonnen met het opsporen en saneren van de mijngangen.

Het saneren van de mijnschachten is van groot belang, aangezien mijnbouw flinke problemen kan veroorzaken. Verzakkingen in de parkeergarage van een winkelcentrum in Heerlen en beschadigde kabels en leidingen bij een sinkhole in Kerkrade waren eerder al het gevolg van verzakte mijnschachten.

Sinds 2017 is de gemeente Kerkrade bezig met het opsporen van oude mijnschachten aan de hand van 200 jaar oude kaarten. Van de 54 vermelde schachten op de kaarten zijn er inmiddels 25 teruggevonden, waarvan een deel onder bebouwing ligt.

De mijnschachten worden één voor één gevuld met cement en het afsluiten van een schacht van 40 meter diep kost ruim honderd ton cement en duurt ongeveer drie maanden. Vooral schachten van mijnen van voor 1850 en toegangs- en werkbuizen van latere industriële mijnen vormen een risico.

Het vullen van de schachten met cement is essentieel om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Zo ligt er in het centrum van Kerkrade een mijngang op een plek waar een zorgcentrum gepland staat.

Lees meer nieuws in binnenland