Meer dan 8700 kinderen dit jaar met gecombineerde achternaam

Gepubliceerd op 18/12/2024 03:00 in Binnenland

In 2021 hebben 8780 kinderen een gecombineerde achternaam gekregen, wat neerkomt op 6 procent van alle geboren baby's. Ouders die al kinderen hadden en ook graag een gecombineerde achternaam willen, hebben tot en met 31 december 2024 de mogelijkheid om een achternaam toe te voegen. Ruim 19.000 gezinnen hebben hier het afgelopen jaar gebruik van gemaakt.

Toch lukt het niet iedereen om van deze overgangsregeling gebruik te maken. Toestemming van beide ouders is namelijk vereist en sommige ouders weigeren dit, vooral na scheidingen. Veertien vrouwen zijn daarom naar de rechter gestapt in de hoop alsnog toestemming te krijgen, maar zij hebben allen bot gevangen.

Eén van deze vrouwen is Annemijn, wiens dochter bij de geboorte de achternaam van de vader kreeg. Na bekendmaking van de mogelijkheid tot een gecombineerde achternaam, wilde Annemijn dit graag voor haar dochter. Ondanks dat zij en de vader uit elkaar waren, heeft Annemijn toestemming gevraagd om haar achternaam toe te voegen. Helaas heeft de rechter dit verzoek afgewezen.

Bureau Clara Wichmann (BCW) vindt dat de huidige wet discriminerend is naar vrouwen, aangezien zij vaker last hebben van het ontbreken van toestemming van de vader om de achternaam toe te voegen. De organisatie pleit voor aanpassing van de wetgeving en verlenging van de overgangsregeling.

Volgens BCW-jurist Linde Bryk moet de wetgeving worden aangepast om de rechter de mogelijkheid te geven vervangende toestemming te verlenen. Hierdoor zouden ouders niet meer afhankelijk zijn van de instemming van de andere ouder.

Annemijn wacht momenteel op haar hoger beroep en hoopt dat de regeling in de toekomst beter zal zijn voor de generatie van haar dochter. Bureau Clara Wichmann pleit daarnaast voor verlenging van de regeling zodat ouders er ook volgend jaar nog gebruik van kunnen maken.

Lees meer nieuws in binnenland