Strengere eisen voor natuurvergunningen na uitspraak Raad van State

Gepubliceerd op 19/12/2024 06:00 in Binnenland

De Raad van State heeft vandaag twee uitspraken gedaan die ervoor zorgen dat er strengere eisen worden gesteld aan natuurvergunningen voor projecten die een negatief effect op de natuur kunnen hebben. Volgens hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid Kars de Graaf, verliezen vergunningen die in het verleden zijn verstrekt deels hun geldigheid als de vergunninghouder andere activiteiten wil ontplooien.

Vanaf vandaag is het niet langer mogelijk om bestaande rechten ongebreideld in te zetten om stikstof op de natuur te deponeren. Een voorbeeld hiervan is dat een veehouderij die een vergunning heeft voor vier stallen, maar er slechts drie in gebruik heeft, vanaf nu niet meer zonder vergunning een vierde stal in gebruik mag nemen.

De uitspraak draait om het begrip 'intern salderen', waarbij stikstofuitstoot van nieuwe projecten werd weggestreept tegen de uitstoot op de bestaande locatie. Dit is nu alleen nog toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend.

De gevolgen van de uitspraak strekken zich ook uit naar activiteiten die vanaf 1 januari 2020 zijn gerealiseerd. Indien destijds is geconcludeerd dat er geen vergunning nodig was op basis van intern salderen, moet alsnog worden beoordeeld of een natuurvergunning kan worden verleend. Deze vergunningen moeten uiterlijk 1 januari 2030 in orde zijn.

Volgens stikstofadvocaat Liesbeth Berkouwer zullen veel bedrijven en activiteiten, waaronder woningbouwprojecten, nu alsnog een natuurvergunning nodig hebben. De regels voor deze vergunningen zijn strenger geworden, wat de verkrijging ervan bemoeilijkt. De impact van deze uitspraak is volgens De Graaf groot en nodig vanuit het perspectief van natuurbescherming.

De uitspraak markeert een stevige koerswijziging van het beleid dat erop gericht was dat stikstofneerslag in de toekomst zou afnemen. De Raad van State oordeelde in 2019 dat dit niet in overeenstemming was met Europese regelgeving. Berkouwer benadrukt dat dit geen herhaling is van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), maar een nieuwe uitdaging om natuurvergunningen in lijn te brengen met de strengere regelgeving.

Lees meer nieuws in binnenland