Nederlanders willen meer aandacht voor binnenlandse problemen
Gepubliceerd op 30/12/2024 06:00 in Binnenland
Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlanders geeft aan dat zij willen dat het kabinet zich minder richt op het buitenland en juist meer aandacht besteedt aan de problemen in eigen land. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal-en Cultureel Planbureau (SCP).
De meerderheid van de Nederlanders begrijpt de noodzaak van internationale samenwerking voor Nederland als klein handelsland, maar vindt dat de regering hierin overdrijft. Vooral op het gebied van asiel- en klimaatbeleid hebben zij het gevoel dat Nederland te veel het 'braafste jongetje van de klas' is.
Terwijl de meeste Nederlanders niet willen dat Nederland de EU verlaat en al helemaal niet uit de NAVO stapt, vinden zij wel dat de balans zoek is. Er is volgens hen de afgelopen jaren te weinig aandacht geweest voor binnenlandse problemen, zoals het woningtekort, de opvang van asielzoekers en de hoge prijzen van energie.
Ook zijn er Nederlanders die het buitenland direct verantwoordelijk houden voor problemen in eigen land, zoals de Europese stikstofregels die impact hebben op Nederlandse boeren en de bouwsector.
Uit eerdere onderzoeken in 2011 en 2018 blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders er ook al zo over dacht. SCP-onderzoeker Josje den Ridder wijst erop dat er een groeiende frustratie is over de aanpak van binnenlandse kwesties door opeenvolgende kabinetten.
Hoewel er meer zorgen zijn over internationale veiligheid vanwege bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, vinden bijna zeven op de tien Nederlanders dat Nederland evenveel moet bijdragen aan defensie en veiligheid als andere Europese landen.
Er is een worsteling bij veel Nederlanders als het gaat om de juiste balans tussen binnen- en buitenlandbeleid. Dit is ook zichtbaar in de huidige coalitie, waarbij verschillende politici worstelen met het vinden van de juiste aanpak voor binnenlandse en buitenlandse kwesties.