President Trump geeft opdracht tot ontmanteling van Amerikaans ministerie van Onderwijs
Gepubliceerd op 20/03/2025 23:00 in Buitenland
President Trump heeft tijdens een mediamoment in het Witte Huis een decreet getekend waarbij hij opdracht geeft tot de ontmanteling van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Hij motiveerde deze beslissing door te stellen dat het land te veel geld uitgeeft aan onderwijs en dat de resultaten teleurstellend zijn.
De president, die eerder beloofde het ministerie af te schaffen, wil de verantwoordelijkheid voor het onderwijssysteem volledig bij de individuele staten neerleggen. Hoewel bepaalde kerntaken, zoals financiering voor scholen in achterstandsgebieden en voor kinderen met een beperking, behouden zullen blijven, moeten de functies van het ministerie volgens het decreet tot een minimum worden beperkt.
Voor volledige afschaffing van het federale ministerie van Onderwijs is toestemming van het Congres vereist. Het ontmantelen van het ministerie is slechts een van de controversiële besluiten van president Trump sinds zijn aantreden twee maanden geleden. Eerder besloot hij al te stoppen met hulporganisatie USAID, wat resulteerde in juridisch verzet aangezien dit in strijd was met de grondwet.
Het besluit omtrent het onderwijsministerie heeft ook tot kritiek geleid. Tegenstanders vrezen dat vooral lage inkomensgroepen en leerlingen met een beperking de gevolgen zullen ondervinden, terwijl voorstanders juist pleiten voor meer autonomie voor de staten en ouders bij het regelen van het onderwijs.
Het ministerie van Onderwijs, opgericht in de jaren tachtig, is verantwoordelijk voor het toezicht op onderwijsbeleid en streeft naar onderwijsgelijkheid. In tegenstelling tot Nederland worden scholen in de VS voornamelijk gefinancierd door staten of lokale overheden, met meer vrijheid van onderwijs en een groot aantal privéscholen.
Met ongeveer 4000 medewerkers is het ministerie van Onderwijs een van de kleinste ministeries in de VS. In 2024 bedroeg het budget ongeveer 268 miljard dollar, wat neerkomt op zo'n 4 procent van alle federale uitgaven.