Gletsjers smelten in recordtempo, ernstige gevolgen dreigen
Gepubliceerd op 21/03/2025 06:00 in Buitenland
De afgelopen jaren zijn niet alleen gekenmerkt door warmterecords, maar ook door smeltrecords voor gletsjers wereldwijd. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en de gletsjermonitoringdienst World Glacier Monitoring Service (WGMS) hebben vijf van de laatste zes jaar de snelste terugtrekking van gletsjers ooit gemeten.
Het smelten van gletsjers kan leiden tot ernstige gevolgen voor economieën, samenlevingen en ecosystemen. Gletsjers en ijskappen zijn verantwoordelijk voor zo'n 70 procent van de wereldwijde zoetwatervoorraden, waardoor het verdwijnen ervan de watervoorziening van honderden miljoenen mensen bedreigt.
Op korte termijn kan het smelten van gletsjers leiden tot overstromingen en bijdragen aan de stijging van de zeespiegel. WMO-secretarisgeneraal Celeste Saulo benadrukt dat het behoud van gletsjers cruciaal is voor het overleven van onze planeet.
De WGMS meldt dat gletsjers sinds 1975 meer dan 9000 miljard ton ijs hebben verloren. Dit komt overeen met een enorm blok ijs ter grootte van Duitsland met een dikte van 25 meter. De alarmerende studie van hoogleraar Michael Zemp laat zien dat gletsjers wereldwijd tussen 2000 en 2023 5 procent van hun ijs hebben verloren, met bijna 40 procent in de Alpen.
Poolonderzoeker Bert Wouters van de TU Delft legt uit dat het smeltproces versnelt door de afname van sneeuwval, waardoor de gletsjers permanent "in het rood" staan. De Alpen hebben recentelijk grote hoeveelheden ijs verloren, en de verwachting is dat het ijsverlies zal blijven toenemen in de komende jaren.
De ernstige gevolgen van het smelten van gletsjers vereisen dringende actie om verdere schade aan ecosystemen, economieën en samenlevingen te voorkomen.