Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking bedreigen daling kindersterfte
Gepubliceerd op 25/03/2025 03:00 in Buitenland
Volgens Unicef hebben bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking directe gevolgen voor de kindersterfte wereldwijd. Hoewel het aantal kinderen dat voor hun vijfde verjaardag overlijdt voor het tweede jaar op rij is gedaald, waarschuwt Unicef dat deze positieve trend wordt bedreigd door wereldwijde bezuinigingen.
De VN-hulporganisatie voor kinderen vreest dat het aantal sterfgevallen en doodgeboortes de komende jaren kan stagneren of zelfs weer gaan stijgen. Dit komt doordat klinieken hun deuren sluiten, gezondheidswerkers worden ontslagen en levensreddende vaccinatieprogramma's worden stilgelegd als gevolg van de bezuinigingen.
In 2023 overleden er 4,8 miljoen kinderen onder de vijf jaar, wat een lichte daling was ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2000 is de kindersterfte meer dan gehalveerd, mede dankzij investeringen in de gezondheidszorg.
Unicef benadrukt dat met vaccins, voeding en schoon drinkwater veel kinderdoden voorkomen kunnen worden. Daarom roepen zij regeringen wereldwijd op om te blijven investeren in de levens van kinderen. Volgens directeur Suzanne Laszlo is het van groot belang dat er onmiddellijk wordt ingegrepen om te voorkomen dat miljoenen kinderen straks hun leven verliezen aan vermijdbare oorzaken.
Verschillende regeringen, waaronder de Amerikaanse regering onder leiding van president Trump, en het Nederlandse kabinet hebben echter aangekondigd flink te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Zo staat bij Unicef een bezuiniging van zo'n 50 procent op het spel.