Brug vernoemd naar Nederlands-Joodse schrijver G.L. Durlacher in Duitse stad Baden-Baden

Gepubliceerd op 01/04/2025 10:00 in Buitenland

In de Duitse stad Baden-Baden is een brug officieel vernoemd naar de Nederlands-Joodse schrijver G.L. (Gerhard) Durlacher. Bij de onthulling van het naambordje was zijn dochter Jessica aanwezig en zij noemde het een groots en betekenisvol gebaar dat haar vader op deze manier weer een plek krijgt in de stad.

Naast de familieleden van G.L. Durlacher was ook burgemeester Dietmar Späth aanwezig bij de ceremonie. De brug, gelegen in het stadscentrum, kreeg de naam Gerhard Durlacher Brücke.

Gerhard Durlacher werd geboren in 1928 in Baden-Baden en vluchtte met zijn ouders naar Nederland in de jaren 30. Tijdens de Jodenvervolging werden ze opgepakt en gedeporteerd, waarbij Durlacher Auschwitz overleefde maar zijn ouders werden vermoord.

Na de oorlog verwerkte Durlacher zijn ervaringen in zijn debuutroman Strepen aan de hemel (1985) en schreef later meer literair werk over de Shoah. In 1994 ontving hij de AKO Literatuurprijs voor zijn verhalenbundel Quarantaine, waarin hij zijn tijd in Westerbork beschreef. Durlacher overleed in 1996 op 67-jarige leeftijd.

Tijdens de ceremonie in Baden-Baden sprak dochter Jessica over hoe haar vader altijd pijn heeft gehad vanwege het feit dat de stad snel werd beïnvloed door fascisme en antisemitisme tijdens de oorlog. Ze noemde het verraad van de stad en bedankte het stadsbestuur voor het herstel en eerbetoon aan haar vader, tachtig jaar na de oorlog. Het gebaar helpt volgens haar tegen de pijn van vroegere vijandschap en uitsluiting.

Lees meer nieuws in buitenland