Tientallen nijlpaarden vergiftigd met miltvuur in Nationaal Park Virunga
Gepubliceerd op 09/04/2025 00:00 in Buitenland
In de Democratische Republiek Congo zijn minstens vijftig nijlpaarden gestorven als gevolg van vergiftiging met miltvuur. Ook andere grote dieren in het Nationaal Park Virunga hebben de bacterie niet overleefd.
Het park heeft foto's gedeeld van de kadavers die in de Ishasha-rivier drijven, die uitmondt in het Edwardmeer. Directeur Emmanuel de Merode is bezig met het bergen en begraven van de dode dieren om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Dit is echter een uitdagende taak, omdat het park niet beschikt over graafmachines en sommige gebieden moeilijk bereikbaar zijn.
Miltvuur, veroorzaakt door de miltvuurbacterie, kan wilde dieren besmetten wanneer ze sporen van antrax inademen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat de bacterie nog steeds voorkomt in grote delen van Afrika vanwege het gebrek aan goede diergezondheidsprogramma's. Bewoners worden gewaarschuwd om niet in de buurt van wilde dieren te komen en water uit lokale bronnen eerst te koken.
De dood van de nijlpaarden is een grote klap voor het park, dat al lange tijd probeert om de populatie te laten groeien na eerdere verwoestingen door stropers en oorlog. In 2006 was het aantal nijlpaarden teruggebracht van 20.000 naar slechts enkele honderden, maar momenteel leven er ongeveer 1200 nijlpaarden in Virunga, dat aan de grens met Uganda ligt in het oosten van het land.
Virunga National Park, opgericht in 1925 in het toenmalige Belgisch-Congo, is het oudste nationaal park van Afrika en een populaire bestemming voor toeristen. Echter, door de nabijheid van rebellengroepen die vechten met het Congolese regeringsleger om de macht in het gebied, is het park nu een gevaarlijke locatie geworden.