Overeenkomst tussen VS ministerie van Justitie en Boeing na fatale 737 Max-ongelukken

Gepubliceerd op 25/07/2024 07:00 in Buitenland

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat er een overeenkomst is bereikt met vliegtuigfabrikant Boeing na twee fatale ongelukken met 737 Max-toestellen. Boeing heeft toegegeven de voorwaarden van een eerdere schikking te hebben geschonden en stemt nu in met een schuldbekentenis en een boete van 243,6 miljoen dollar.

In 2018 stortte een Boeing-vliegtuig van het type 737 Max neer in de Javazee, waarbij alle 189 inzittenden omkwamen. Het jaar daarop overleed geen van de 157 inzittenden bij een crash in Ethiopiƫ. Uit onderzoek bleek dat er problemen waren met een veiligheidssysteem.

Na deze ongelukken werd in 2021 een schikking van 2,5 miljard dollar getroffen tussen Boeing en de Amerikaanse justitie. Boeing beloofde de 737 Max te verbeteren om herhaling te voorkomen, maar na nieuwe incidenten begon justitie opnieuw een onderzoek.

Dit onderzoek bracht aan het licht dat veiligheidscontroles bij Boeing niet op orde waren. Monteurs rapporteerden niet over verwijderde onderdelen en inspecteurs plaatsten stempels voor werkzaamheden die niet waren uitgevoerd. Ook werden vervalste stempels ontdekt en leidinggevenden bleken te rommelen met de volgorde van werkzaamheden in de fabriek.

Het ministerie van Justitie gaf Boeing de keuze: schuld bekennen of strafrechtelijk vervolgd worden voor fraude. Met de overeenkomst ontloopt Boeing verdere strafrechtelijke vervolging. De vliegtuigbouwer is ook verplicht om minstens 455 miljoen dollar te investeren in veiligheids- en nalevingsprogramma's en moet binnen vier maanden een ontmoeting organiseren met nabestaanden van de slachtoffers. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door een federale rechter.

Lees meer nieuws in buitenland