Klimaatactivisten leggen drukste vliegveld van Duitsland tijdelijk stil

Gepubliceerd op 25/07/2024 10:00 in Buitenland

Vliegveld Frankfurt, het drukste vliegveld van Duitsland, heeft vanmorgen te maken gehad met een korte stillegging door klimaatactivisten. 140 van de 1400 geplande vluchten moesten worden geannuleerd als gevolg van de actie. De activisten van Letzte Generation blokkeerden start- en landingsbanen en lijmde zichzelf vast op het asfalt, met spandoeken waarop stond "Olie doodt". Acht mensen zijn gearresteerd door de Duitse politie.

Passagiers werden aanvankelijk geadviseerd om niet naar de luchthaven te komen, maar inmiddels is het vliegverkeer weer hervat en zijn alle banen weer in gebruik. De luchthaven adviseert reizigers om de status van hun vluchten te controleren voordat ze naar het vliegveld komen.

De actiegroep Letzte Generation eist dat de Duitse overheid een wereldwijde overeenkomst tekent om olie, gas en kool te verbannen voor 2030. Ze hebben ook plannen om vergelijkbare acties uit te voeren in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen, waar Nederland niet bij staat.

In Noorwegen hebben klimaatactivisten vandaag ook actie gevoerd op de luchthaven van Oslo, waar ze een incheckbalie blokkeerden volgens de koepelorganisatie Oil Kills.

Eerder deze week schortte een andere Duitse luchthaven, Keulen Bonn, al enkele uren vluchten op nadat klimaatactivisten zich aan een landingsbaan hadden vastgelijmd. Ook die protestactie was georganiseerd door Letzte Generation.

Lees meer nieuws in buitenland