Deutsche Bahn schrapt 30.000 banen en lijdt 1,2 miljard euro verlies

Gepubliceerd op 25/07/2024 20:00 in Buitenland

Deutsche Bahn heeft aangekondigd dat ze de komende vijf jaar ongeveer 30.000 banen zullen schrappen, wat neerkomt op ongeveer een tiende van het totale personeelsbestand. Voornamelijk administratieve functies zullen verdwijnen, waarvan naar verwachting zo'n 1500 banen dit jaar. Digitalisering en automatisering zullen naar verwachting veel van deze functies overnemen, maar er is nog geen concreet plan voor het verminderen van andere banen.

In het afgelopen halfjaar heeft Deutsche Bahn een verlies geleden van 1,2 miljard euro. Het spoorbedrijf wijt dit teleurstellende resultaat aan stakingen, extreme weersomstandigheden, werkzaamheden en een afnemend aantal treinreizigers.

CEO Richard Lutz heeft aangegeven dat er geen wijzigingen zullen worden aangebracht in de dienstregeling voor langeafstandstreinen. Wel erkent het bedrijf dat er op sommige trajecten tijdelijk minder treinen zullen rijden. Zo zal er bijvoorbeeld de rest van het jaar geen ICE trein rijden tussen Amsterdam en Bazel vanwege langdurige werkzaamheden aan het spoor.

De stakingen van machinistenvakbond GDL hebben Deutsche Bahn aanzienlijke financiƫle schade toegebracht. Na maanden van onderhandelingen en zes stakingen zijn beide partijen uiteindelijk tot een akkoord gekomen over een nieuwe cao. De stakingen hebben het bedrijf alleen al 300 miljoen euro gekost.

Tijdens het EK Voetbal in Duitsland kreeg Deutsche Bahn veel kritiek vanwege de tegenvallende service. De Duitse minister van Transport heeft gereageerd door te stellen dat het bedrijf er niet in slaagde om de Duitse normen hoog te houden.

Lees meer nieuws in buitenland