Grindr beschermt lhbti-atleten in olympisch dorp

Gepubliceerd op 26/07/2024 20:00 in Buitenland

Grindr heeft besloten om de profielen van lhbti-atleten in het olympisch dorp af te schermen van de buitenwereld. Dit besluit is genomen om atleten te beschermen tegen kwaadwillenden die hun seksuele geaardheid openbaar zouden kunnen maken.

Gebruikers buiten het olympisch dorp kunnen de datingapp niet meer gebruiken om matches te vinden binnen het dorp. De 'explore here'-functie is niet beschikbaar voor deze locatie en laat geen profielen zien.

Binnen het olympisch dorp kunnen gebruikers wel matches in de buurt vinden, maar kunnen zij verzonden berichten verwijderen en geen screenshots van media maken. Grindr heeft deze maatregelen genomen om lhbti-atleten extra te beschermen.

Een Amerikaanse journalist onthulde tijdens de Olympische Spelen van 2016 de seksuele geaardheid van lhbti-sporters via Grindr. Na kritiek werd het artikel verwijderd. Daarom neemt Grindr tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in China vergelijkbare voorzorgsmaatregelen.

De Nederlandse John Blankenstein Foundation, die opkomt voor acceptatie van homo's en lesbiennes in de sport, begrijpt de beslissing van Grindr. Voorzitter Karin Blankenstein vindt het belangrijk dat de keuze voor een coming-out moment bij de sporters zelf ligt en dat zij beschermd moeten worden tegen mogelijke slechte intenties van anderen.

Volgens de website Outsport doen er deze zomer 175 lhbti-atleten mee aan de Olympische Spelen, van in totaal meer dan 10.000 deelnemers.

Lees meer nieuws in buitenland