Grote bosbrand verwoest deel van Jasper National Park en omliggende gebieden

Gepubliceerd op 27/07/2024 00:00 in Buitenland

Een grote bosbrand in het Jasper National Park heeft meer dan 30 procent van alle gebouwen in het dorp Jasper verwoest, zo melden de Canadese autoriteiten. De brand maakt deel uit van een reeks bosbranden die sinds maandag de Canadese Rocky Mountains teisteren.

Het dorp Jasper, gelegen in de provincie Alberta, is omringd door de branden die meer dan 360 vierkante kilometer land hebben verwoest. Ongeveer 20.000 toeristen en 5000 bewoners zijn geƫvacueerd, maar er zijn gelukkig geen meldingen van dodelijke slachtoffers.

De bosbranden zijn ontstaan door blikseminslagen en hebben zich door sterke wind zeer snel verspreid. De brandweer heeft moeite om de branden onder controle te krijgen vanwege de hoge vuurintensiteit, de dikke rook en de harde wind.

Honderden brandweermensen uit de hele wereld zijn naar Canada gereisd om hun Canadese collega's bij te staan in de strijd tegen de vlammen. Gelukkig hebben recente regenbuien en lagere temperaturen geholpen bij het blussen van de branden. Toch waarschuwen de autoriteiten dat het vuur nog steeds niet onder controle is en dat het gebied nog niet veilig is om te betreden.

Naast de bosbranden in Canada, worden ook verschillende staten in de Verenigde Staten getroffen door hevige branden. In Californiƫ, Oregon, Idaho en Alaska hebben branden geleid tot verwoestingen, evacuaties en zelfs een dodelijke vliegtuigcrash.

De Canadese premier Trudeau heeft aangekondigd dat de overheid alle mogelijke hulp verleent aan de getroffen gebieden en dat er nauw wordt samengewerkt met de autoriteiten om de situatie onder controle te krijgen.

Lees meer nieuws in buitenland