Politica in Duitsland aangevallen met racistisch motief

Gepubliceerd op 27/07/2024 01:00 in Buitenland

In de Duitse deelstaat Brandenburg is CDU-politica Adeline Abimnwi Awemo op straat aangevallen en lichtgewond geraakt. De Duitse politie vermoedt dat de aanval een racistisch motief had. Awemo, geboren in Kameroen, was bezig met het plakken van verkiezingsposters in Cottbus toen ze werd aangevallen door een vrouw die schreeuwde: "Je bent geen mens!". De politica liep verwondingen op aan haar nek en moest naar het ziekenhuis voor behandeling.

Een 29-jarige vrouw is opgepakt als verdachte van de aanval. De politie heeft laten weten dat zij geloven dat de aanval plaatsvond om racistische redenen. Desondanks blijft Awemo strijdbaar en vastberaden. Ze verklaarde: "Ik ben in de politiek gegaan om met mensen te werken en samen dingen te veranderen. Ik blijf sterk en geef niet op, Cottbus is een superstad." Awemo heeft ook aangegeven door te willen gaan met het plakken van posters.

Het geweld tegen politici neemt toe in Duitsland. Jan Redmann, voorzitter van de CDU in Brandenburg, is geschokt door de aanval op Awemo. Hij benadrukt dat het toenemende risico voor mensen die politiek actief zijn onacceptabel is. Duitsland heeft de laatste tijd te maken gehad met meerdere gewelddadige incidenten tegen politici, waaronder aanvallen op Europarlementariƫrs en politici van andere partijen.

Het land herinnert zich nog de moord op CDU-politicus Walter LĆ¼bcke door een neonazi in 2019. Sindsdien zijn politici in Duitsland steeds vaker slachtoffer van geweld. De politie en autoriteiten zetten zich in om deze zorgwekkende trend aan te pakken en politici te beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Lees meer nieuws in buitenland